Începând cu data de 1 martie 2018 ROTLD va trece la regimul de plata anuală a domeniilor .ro - iată așadar ce trebuie să știți.

Vă aducem la cunoștință că, începând cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani, data de expirare a domeniilor fiind calculată pe baza principiului conform căruia vechea taxa de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță.
ROTLD pune la dispozitia registranților (deținătorii dreptului de utilizare a domeniilor) informații la adresa http://rotld.ro, precum și utilitare pentru simularea datei de expirare, respectiv un utilitar cu lista domeniilor.

De ce se întămplă acest lucru? Această nouă politică înseamnă în primul rând o aliniere la standardele internaționale ale industriei, în al doilea rând o încercare clară de monetizare și de resuscitare a pieței de vânzare a domeniilor și mai apoi o operațiune de recuperare a domeniilor uitate, pierdute sau chiar fără proprietar (datorată evenimentelor regretabile cum sunt falimentul, desființarea instituției sau chiar decesul). Pentru că de exemplu începem să nu mai avem cuvinte libere în limba română datorită cumpărătorilor care de 10 ani au și uitat că dețin un domeniu .ro.

Dar pentru utilizatorul sau persoana juridică proprietară a unui domeniu activ înseamnă o mică bătaie de cap suplimentară: în loc ca domeniul să fie al dvs. pe viață cum vi s-a garantat inițial (fiind de multe ori chiar motivul pentru care nu ați achiziționat un alt TLD gen .com .org .net .eu, sau în ultima vreme altele mai exotice ca .hosting) veți avea de plătit o taxă anuală.

Ce se întâmplă dacă nu achitați factura? Cam ce se întâmplă peste tot - simplu spus domeniul va fi șters și deci numele lui, de exemplu domeniulmeu.ro va redeveni disponibil pentru primul cumpărător. Deci vă pierdeți prin neplată domeniul. Dacă însă ar fi doar atât ar fi excelent. Gândiți-vă însă că dacă domeniulmeu.ro a fost cumpărat apoi de altcineva, toate solicitările (de exemplu website-ul și poate parola pe care vizitatorul va încerca să o introducă în site-ul dvs) vor ajunge la respectivul, pe un alt server șamd, utilizatorul crezând ca accesează vechiile dvs. servicii. Noul posesor al domeniului va beneficia deci de vizitele pe site-ul www.domeniulmeu.ro și în funcție de nivelul de rea intenție poate culege și eventualele parole introduse către serviciile conexe, gen FTP, WebDAV samd. Se poate deci merge până la o forma de phishing semilegal...

Ce trebuie deci să faceți? În primul rănd să vă asigurați că datele de la http://www.rotld.ro/ sau de la firma de unde l-ați achiziționat sunt actualizate pentru ca factura emisă către dvs. să aiba valoare. În al doilea rând este imperios necesar ca adresa de email pentru persoanele de contact introdusă în panoul de control să fie una validă și la care neapărat să aveți acces.

Ce înseamnă aceasta pentru Universitatea din Oradea? Universitatea, prin Serviciul Management Integrat IT, va asigura plata și deci funcționarea doar a domeniilor principale: uoradea.ro și univoradea.ro. Legat de orice alte domenii - va trebui să le achitați și gestionați dvs. dacă doriți să le păstrați. Tuturor structurilor universității le stăm însă la dispoziție privind migrarea (strict) pe subdomenii de forma subdomeniu.uoradea.ro sau subdomeniu.univoradea.ro, prin serviciile noastre de găzduire web https://it.univoradea.ro/ro/servicii/web-hosting-design Structurile vizate vor primi o adresă scrisă legat de această situație.

Cum pot afla mai multe detalii? Resursa cea mai importantă rămâne http://www.rotld.ro/ website-ul oficial al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Informatică București, care este practic gestionarul tuturor domeniilor .ro. Mai multe detalii despre tranziție găsiți aici:
https://rotld.ro/portal/mc13122017RO.html 
http://rotld.ro/portal/site_media/downloads/anunt_introducere_serviciu_mentenanta_anuala.pdf