Robotica din Oradea a ajuns și în Corea de Sud - iar noi vă felicităm și vă spunem sincer că suntem mândri sa colaborăm cu voi.
După doi ani de corespondență între concursul internațional Robotics Championship organizat de departamentul de mecatronică a Universității din Oradea și IROC (IROC-International Robotic Olympiad Committee) din Coreea de Sud, anul 2019 a marcat primele vizite între cele două țări. Prima vizită a fost onorată de către tânăra Yura Ha, asistenta manager IROC, la cea de-a 9 –a ediție a concursului Robotics Championship găzduit în Oradea în perioada 3-5 mai 2019.
Pe parcursul zilelor de concurs, reprezentanta olimpiadei de robotică coreeană a analizat tot ceea ce ținea de organizarea, participarea și desfășurarea concursului pentru a raporta președintelui IROC din Seoul. La finalul celei de a 9-a ediții a concursului internațional RoboticsChampionship, coreeni ne-au lansat o invitație pentru a participa la unul dintre concursurile organizate de ei în 2019, International Grand D Challenge. Fiind vorba despre o olimpiadă destinată elevilor care studiază în clasele I-XII, organizatorii au hotărât să extindă invitația și unei echipe de liceeni din Oradea formată din studenții Mociar Cătălin, Iuhaș Alexandru și Szabo Ștefan. Astfel, liceul Onisifor Ghibu care timp de 3 ani a participat la toate workshop-urile organizate de Robotics Championship și la cercul de robotică Robotics Club Oradea a avut șansa de a participa la acest concurs în Corea.
Din păcate, drumul până în Corea de Sud nu este unul scurt, iar finanțarea unei asemenea participări nu a putut veni din partea liceului. Așadar pentru obținerea finanțărilor studenții au apelat la organizatorii Robotics Championship pentru promovarea în parcul industrial. Povestea acestor tineri a ajuns la multinaționalele din Oradea, iar finanțările au fost obținute în mai puțin de două săptămâni înainte de olimpiada propriu-zisă. Cea mai mare parte din finanțarea călătoriei a fost susținută de către Celestica, care este de asemenea finanțatorul cercului Robotics Club Oradea unde elevii și-au dezvoltat abilitățile în domeniul roboticii. Restul sumei necesare deplasării a fost sponsorizată de Kifra, IPTE iar Connect Group a finanțat bugetul pentru componentele robotului.
Pregătirea a fost intensă, elevii petrecând zile și nopți în laboratorul de mecatronică a Departamentului de Mecatronică a Universității din Oradea sub mentoratul lui drd. Ing. Birouaș Flaviu și studentului masterand Anton Daniel. De la ideea în sine, până la robotul funcțional, aplicația a fost făcută într-un timp record, iar ultimele asamblări și linii de cod s-au finalizat chiar în Corea de Sud cu câteva ore înainte de participare. Proba la care liceenii orădeni au participat se numește Robo Scholar, iar tematica pe care trebuiau să o abordeze era: „Alimenție / medicale și îngrijiri medicale / educație / dezastru de incendiu / aerospațial”. Aplicația aleasă a fost din domeniul medical, un exoschelet de reabilitare medicală, iar după multe nopți nedormite, peste 10 000 de km zburați, elevii bihoreni au fost jurizați în fața a peste 400 de participanți, de o echipă formată din trei profesori universitari din Corea de Sud.
Eforturile au fost răsplătite cu medalia de argint, locul 2 la proba Robo Scholar, o reușită bine meritată și totodată onorabilă. Însă, rezultatul nu ar fi fost posibil fără susținerea mentorilor care au fost alături de elevi chiar și la concurs, și mulțumită dotărilor laboratoarelor universității și a echipamentelor finanțate de către Celestica prin cercul Robotics Club Oradea.
Daniel Anton, mentor la cercul Robotics Club Oradea: „Eu mă simt mândru că am reușit să scot performață din această echipă. Nu a fost ușor să ii motivez și să ii conștientizez că ei trebuie să lucreze pentru ei, că nimeni nu o va face în locul lor și că reușita nu vine de la sine.”
Flaviu Birouaș, mentor la cercul Robotics Club Oradea: „Din toate temele propuse la concurs, ideea cu exoscheletul era cea mai grea de realizat datorită timpului redus avut la dispoziție. Eu le-am propus să facă alte aplicații mai simple, însă mă bucur foarte mult că au fost hotărâți și consecvenți. Recunosc că au avut un avantaj semnificativ în acest sens, mulțumită experienței mele acumulate în domeniul exoscheletelor robotice de pe parcursul studiilor doctorale. Cred că pentru ei, cea mai mare provocare a fost să pună în practică ideile, să le proiecteze și să le materializeze prin imprimare 3D. Iar eu, sunt foarte încântat că am putut să reprezentăm județul și țara cu cinste și că am continuat tradiția pentru Departamentul de Mecatronică în participarea la concursurile internaționale, după cel din Estonia din 2017. ”
De asemenea Anton Daniel adaugă: „Din convorbirile pe care le-am avut cu organizatorii olimpiadei de robotică din Corea de Sud, am aflat că din anumite puncte de vedere, la ei este la fel ca la noi: la liceu nu se fac cursuri de robotică, nu sunt profesori specializați, laboratoare și nici nu sunt susțineri financiare din partea școlii pentru domeniul roboticii. Elevii învață robotică după orele de program în centre dedicate, similar cum facem la Robotics Club Oradea, doar că la ei aceste centre sunt peste tot în țară. Sperăm ca și prin aceste concursuri să atragem atenția elevilor, părinților și autorităților de schimbările care sunt necesare în domeniul educației și de importanța acestui domeniu al roboticii.”
Această colaborare și primă participare a Orădenilor a fost o adevărată reușită, consolidând colaborarea de peste doi ani dintre cele două centre universitare. Cu siguranță anii următori vor aduce mai multe titluri și performanțe pentru Departamentul de Mecatronică și studenților ce vor pășii în laboratoarele noastre.
DOCUMENTE | RESURSE IT&C | CARIERE | CONTACT!
Folosim software Open Source
Știri, anunțuri, evenimente, blog!
Felicitari - Argint la International Grand D Challenge!
Robotica din Oradea a ajuns și în Corea de Sud - iar noi vă felicităm și vă spunem sincer că suntem mândri sa colaborăm cu voi.Citește mai departe...
PHP 7.2 si deprecare 7.0 pe server-ele universității
Pentru cei dintre dvs. care folosesc panourile de web hosting, vă informăm că am renunțat complet pe server-ele web la PHP 7.0 și vă oferim de acum 7.2.Citește mai departe...
Downtime: programat, acum
Miercuri, 7 august 2019, începând cu orele 13:00, vom opri toate echipamentele din Sala Servere - Rectorat pentru lucrări la rețeaua de alimentare.Citește mai departe...
Downtime: curentul, bată-l generatorul
O avarie în alimentarea cu electricitate a dus la oprirea dezastruoasă a datacenter-ului din Biblioteca UO.Citește mai departe...
Universitatea din Oradea
Str. Universității nr. 1
+40 259 432 830
+40 259 432 789
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Serviciul Management Integrat IT
Biblioteca Universității
+40 259 408 581
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.